Jdi na obsah Jdi na menu

Vyhláška

K 31. 12. 2015 bylo zákonem zrušeno Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Povinnosti z tohoto nařízení jsou nově od začátku roku 2016 uvedeny v Zákoně č. 133/1985 Sb. o požární ochraně a další podrobnosti o revizi a údržbě spalinových cest ve Vyhlášce č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty.
 

 

Co je čištění ?

Dle vyhlášky č.111/1981 Sb. je povinen vlastník, správce a uživatel budov, jiných objektů včetně rekreačních, zajistit čištění a kontrolu komínů prostřednictvím odborné firmy ve stanovených lhůtách. Čištění komínů je mechanické odstranění produktu spalování (pevné částice spalin), které se vlivem provozu spotřebiče uchytily na vnitřní straně spalinové cesty a případné odstranění kondenzátů z kondenzátní jímky. Spalinová cesta představuje systém, který zajišťuje bezpečný odvod spalin do volného ovzduší, a to od spalinového hrdla spotřebiče, až po ústí komínu. Kontrola komínu není vyčištění spalinové cesty, ale odborné posouzení celkového stavu spalinové cesty a kontrola požární bezpečnosti objektu vzhledem ke stavebnímu provedení komínů a umístění hořlavých součástí stavby.

Čištěním se rozumí: zprůchodnění komínového průduchu, odstranění vrstvy sazí a kondenzátů (tak, aby bylo dosaženo původní světlosti průduchu), odstranění sazí z půdice komínového průduchu, kontrola, popřípadě zprůchodnění výpustného otvoru pro odtok kondenzátu včetně potrubí, odpuštění kondenzátu z kondenzátní jímky apod. Posouzením se rozumí : zjištění stavebního stavu spalinové cesty (stav použitého materiálu a provedení, vlhkost zdiva apod.), zjištění těsnosti spalinové cesty, případná kontrola komínovou kamerou, kontrola požární bezpečnosti, kontrola odstranění závad z předešlé prohlídky apod.výkon do 50 kW - 6× ročně, nad 50 kW -